Biovremenska napoved

Nedelja, 9.8.2020 ob 6h

BIOVREME

V nedeljo in ponedeljek bo vpliv vremena na počutje ljudi ugoden. Predvsem na Primorskem bo sredi dneva in popoldne povečana toplotna obremenitev.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bi ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa do 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah se bodo poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav nadaljevale. V Lendavi smo že namerili obremenitve z ambrozijo, ki lahko povzročajo alergijsko bolezen, na ostalih merilnih postajah smo zaznali le občasno posamezna zrna. Predvidevamo, da se bo obremenitev z ambrozijo povečala v suhem vremenu. V zraku bo nizka obremenitev s pelinom. Prisoten bo cvetni prah trpotca, metlikovk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. Prisoten bo cvetni prah pelina, trav, trpotca, metlikovk in koprivovk (koprive, krišina).

Ob krajevnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

 

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

 

Dobro je vedeti:

- Posamezne rastline ambrozije lahko že sproščajo cvetni prah. Z odstranjevanjem je smiselno nadaljevati, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Odstranjevanje opravimo z ustrezno osebno zaščito, alergikom odsvetujemo odstranjevanje. Za prijave rasti ambrozije so pristojni območni uradi Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

- Posamezniki preobčutljivi za cvetni prah trav, naj bodo pozorni na cvetenje koruze. V neposredni bližini njiv so obremenitve zraka povišane.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2020-08-09 05:31