Biovremenska napoved

Ponedeljek, 22.7.2024 ob 17h

BIOVREME

V torek bo vremenski vpliv zmerno obremenilen. V sredo bo vremenska obremenitev popustila.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah so najvišje obremenitve s cvetnim prahom trav za nami, obremenitev se bo postopoma zniževala, vendar lahko še vedno občasno dosega visoko vrednost. Cveti nizko alergeni trpotec, obremenitev bo v splošnem do srednje visoka, s kislico nizka, nekoliko višja v bližini travnikov in zelenic.

Poteka druga polovica sezone pravega kostanja, obremenitve bodo srednje visoke do visoke, odvisno od razširjenosti drevesa. Cvetenje lipe nadaljuje lipovec, največ cvetnega prahu je v bližini dreves, na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj. V zraku bo večja količina nizko alergenega cvetnega prahu kopriv in posamezna zrna kaline (ligustra). V gorah cveti zelena jelša, posamezna zrna lahko veter prinese v nižine.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom nižja kot na celini. Obremenitev s travami in trpotcem bo nizka do srednje visoka. V zraku bo cvetni prah koprivovk (kopriva in krišina) in pravega kostanja ter posamezna zrna kislice, lipe, metlikovk in kaline (ligustra). Trenutno cveti okrasna bleščeča kalina, je žužkocvetna, več cvetnega prahu je le ob drevesih.

Zaznali smo povečane obremenitve s sporami plesni, prevladuje Cladosporium in Alternaria. Obremenitev se poveča pri košnji, žetvi in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo.

- S košnjo se na splošno zmanjša obremenitev s cvetnim prahom trav, negovane travnate površine v naseljih pripomorejo k nižjim lokalnim obremenitvam in zmanjšanju neposrednega vira za prenos v notranje prostore.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, cvetni prah je alergen, povečana količina zrn je ob njivah.

- Pajesen je tujerodna in invazivna vrsta, pogost je v nižinskih in gričevnatih predelih, predvsem v osrednjem in zahodnem delu Slovenije. Cvetni prah ima alergeni potencial.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2024-07-22 17:04