Biovremenska napoved

Torek, 15.10.2019 ob 13h

BIOVREME

V torek bo veliko ljudi imelo z vremenom povezane težave, ki se bodo najpogosteje kazale kot slabo počutje, potrtost, razdražljivost, motnje zbranosti in spanja, hitreje se bo pojavila utrujenost, okrepljeni bodo nekateri bolezenski znaki. Glavoboli in migrene bodo pogostejši. Spanje v noči na sredo bo moteno. V sredo bo vremenski vpliv sprva še obremenilčen, sredi dneva bo obremenitev prehodno oslabela, vendar ne bo povsem ponehala.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 3 in v gorah 3,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Sezona cvetnega prahu alergenih vrst rastlin se je iztekla, posamezna zrna ambrozije bodo še prisotna v SV Sloveniji in ne bodo predstavljala tveganja za pojav simptomov alergijskega rinitisa. Vzroki za simptome so lahko drugje, v zraku so lahko alergeni pršic in plesni. V parkih cvetijo cedre, sproščajo veliko količino cvetnega prahu, ki se nabira na površinah ob drevesih, cvetni prah ni alergen. Cveti tudi bršljan, rastlina je strupena, cvetni prah kot inhalatorni alergen ni pomemben. Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2019-10-15 13:14