Biovremenska napoved

Petek, 3.7.2020 ob 13h

BIOVREME

V petek bo vpliv vremena na počutje zmerno obremenilen.

V soboto bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost okoli 9, v gorah pa od 10 do 11.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Plohe in nevihte bodo prinesle kratkotrajno znižanje obremenitve zraka s cvetnim prahom.

V nižinah se obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav znižuje, obremenitve bodo v suhem vremenu srednje visoke le lokalno ob mokriščih lahko nekoliko višje. Visoka obremenitev je lahko tudi na travnatih površinah na višji nadmorski višini. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice.

Poteka druga polovica sezone cvetnega prahu pravega kostanja, je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo in sorodnim drevesom. V zraku bodo velike količine nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, pojavljala se bodo zrna lipe, ligustra (kaline) in kislice.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav zelo nizka in koprivovk (krišina in kopriva) do srednje visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, ligustra in pravega kostanja v zelo majhnih količinah.

V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

- V gozdovih je obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, prav tako na pokošenih travnikih. Nekoliko več cvetnega ,prahu je ob mokriščih in na višjih nadmorskih višinah.

- Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa, ki trenutno cveti. Močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec.

Ambrozija še ne cveti. V juliju je rastlina že tako razvita, da jo prepoznamo. Priporočamo odstranjevanje rastline.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2020-07-03 12:40