Biovremenska napoved

Torek, 20.2.2018 ob 6h

BIOVREME

Občutljivi ljudje bodo imeli vremensko pogojene. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže do 2,5 in v gorah do 3. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Leska še vedno cveti v nižinah, cvetenje pa se je premaknilo tudi višje v hribe. Nizka temperatura preprečuje obilnejše sproščanje cvetnega prahu. V nižinah bo možen porast obremenitve zraka pri temperaturah višjih od 5 C. V Primorju bodo obremenitve s cipresovkami in jelšo nizke do občasno srednje visoke. Obremenitve z lesko bodo nizke. V zraku so posamezna zrna jesena, topla in bresta, kar nakazuje pripravljenost dreves na cvetenje v ugodnejših temperaturnih razmerah.


Vir: Državna meteorološka služba RS (meteo.si - ARSO)
2018-02-20 06:08