ARSO VREME
  Spremljajte nas:
       
meteo.si > Pregled > Novice / Zanimivosti

Novice / Zanimivosti

 


Dodatne povezave - trenutno stanje, napovedi in opozorila

Vreme  -  trenutno stanje ... kratkoročna napoved
Vreme  -  OPOZORILA  |   Zvočni zapisi opozoril in izjav za javnosti
Vreme  -  napovedi

Vode    -  trenutno stanje ... višine, pretoki
Vode    -  OPOZORILA
Vode    -  napovedi


Novice - ARSO

Novice Agencije RS za okolje


Vremensko dogajanje od četrtka, 12.1. do sobote, 14.1.2017

Obnovljeno: Petek, 13.1.2017, 12h

Po pričakovanjih je ponoči marsikje najprej snežilo, nato deževalo, nastajala je poledica, nad okoli 1000 m je ponekod padlo tudi čez 30 cm snega. Ob morju je pihal razmeroma topel južni veter.

Nad severnim Sredozemljem se je ciklon še dodatno poglobil, v Portorožu je zračni tlak v samo enem dnevu padel za 20 milibarov. Središče ciklona se je danes dopoldne nahajalo ravno nad slovensko Istro. Nad našimi kraji je pihal okrepljen jugozahodnik, ki je prinašal vlažno in toplo zračno maso. Zaradi dviganja zraka nad pregrado Dinarskega grebena in višinske ohladitve so se v Kvarnerju pojavljale tudi nevihte, v zahodni in južni Sloveniji občasno močnejši dež.

 


Slika 1: količina padavin - od četrtka, 12.1.2017 ob 19h do petka, 13.1.2017 ob 12h.
 

Prvi val padavin se bo postopno umiril. Hladna fronta se spušča proti našim krajem in bo zgodaj popoldne dosegla severno Slovenijo. Padavine se bodo od severa znova okrepile, zapihal bo veter severnih smeri, meja sneženja se bo tudi po nižinah Prekmurja in Štajerske spustila do tal. Ohladitev s sneženjem bo nato v popoldnevu zajela večji del države. Najkasneje bo začelo snežiti na jugu države. Zvečer lahko burja sneg prinese tudi do nižjih delov Primorske. V prvi polovici noči bo sneženje hitro oslabelo in ponehalo.

V dokaj kratkem času bo popoldne in zvečer v večjem delu države zapadlo od 10 do 20 cm snega. V višjih legah lahko tudi še nad 30 cm. Na Notranjskem in Primorskem lahko zaradi burje nastanejo manjši snežni nanosi. Veter bo sneg prenašal tudi pod Karavankami.

 

Četrtek, 12.1.2017, 10h

Nad zahodno in srednjo Evropo ter nad severnim Sredozemljem se vzpostavlja pas močnih zahodnih višinskih vetrov. Območje visokega zračnega pritiska nad južno Evropo slabi, od zahoda priteka k nam toplejši in bolj vlažen zrak iznad Atlantika. V petek se bo višinska dolina s hladnim zrakom vdrla nad zahodno Sredozemlje, nad severnim Sredozemljem pa se bo poglabljal ciklon, ki bo našim krajem prinašal padavine (animacija 1).

Otoplitev po obdobju mrzlega vremena je ponavadi zapleten proces za napovedovanje. V zadnjem tednu so se tla zelo ohladila in kar globoko zmrznila. Hladni zrak, ki se je nabral po nižinah, lahko spiha samo močan veter. V krajih, ki so v zatišju pred jugozahodnikom (Idrijska, Koroška, ipd.), ostaja hladen zrak lahko dan ali celo več po tem, ko ga je drugod veter že spihal. Tudi drugod se zamrznjena tla ne bodo kaj dosti segrela niti ob dotoku toplejšega zraka (animacija 2). 

Ko se bodo začele pojavljati prve padavine v četrtek sredi dneva, bo meja sneženja razmeroma nizko in ni izključeno, da bo snežilo tudi na Primorskem. Nato se bo meja sneženja dvigala, ker bo iznad Sredozemlja dotekal toplejši zrak. Padavine se bodo zvečer in v noči na petek postopno širile v notranjost Slovenije. Zaradi podhlajene podlage bo prehodno lahko ponekod nastajala poledica. Žled v širšem obsegu bo sicer manj verjeten, led pa se predvidoma ne bo dolgo nabiral, saj se bodo predmeti in drevesa hitreje segrevali kot tla.

V petek proti poldnevu in zgodaj popoldne se bo od severa začelo hladiti in meja sneženja se bo postopno spustila do nižin. Najkasneje bo začelo snežiti južno od Ljubljane ter v notranjosti Primorske.

Težava pri napovedi količine padavin v primeru sredozemskih ciklonov je, da so le-ti razmeroma majhni, zato je težko točno napovedati njihovo natančno lego. Že majhne razlike med napovedano in dejansko lego ciklona se lahko odražajo v večji razliki napovedane vrste in količine padavin pri nas. 
Trenutni izračuni predvidevajo, da bo skupna količina padavin (dežja in snega) ob tem dogodku predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije znašala od 20 do 50 litrov/m2, lokalno v hribovitem svetu tudi več.
Od petka opoldne do sredine noči na soboto, ko bo sneženje ponehalo, bo po trenutnih izračunih v večjem delu Slovenije po nižinah zapadlo od 10 do 20 cm, v višjih legah pa tudi več snega.

 

Predvidene spremenjene odtočne razmere ob zaledenelih vodotokih.

Ob predvideni prehodni odjugi so ponekod možne spremenjene odtočne razmere. Nekateri manjši vodotoki so zamrznjeni po vsej strugi zato je njihova pretočnost zmanjšana. Zamrznjena so tudi tla. Ob predvidenih padavinah v obliki dežja, lahko ob takšnih razmerah padavinska voda odteče po površini. Zlasti ob plitvih strugah manjših vodotokov lahko ob teh razmerah pride do razlivanj na izpostavljenih ravninskih mestih ob strugi. Zaradi ledu in zamrznjenih tal lahko ponekod prihaja do zastajanja površinske vode. Verjetnost za ta pojav je večja na območjih brez snežne odeje.

 

 Animacija 2: gibanje zračnih mas v prihodnjih dneh - dotok prehodno toplejšega in bolj vlažnega zraka iz Sredozemljain nato prodor hladnega zraka od severa - od četrtka, 12.1. do sobote, 14.1.2017.

 

Postanite obveščevalci o vremenskih ujmah

S pomočjo spleta ali pametnega telefona lahko tudi vi sporočate izredne vremenske dogodke.

Spletna in tudi mobilna aplikacija "Moč množic - Volba" omogoča, da lahko vsak posameznik s pomočjo spleta ali pametnega telefona sporoča pojav izrednih vremenskih razmer.

Z vašo pomočjo bi radi izboljšali spremljanje stanja vremena ob izrednih vremenskih dogodkih - da bi lahko bolje obveščali in opozarjali javnost.

----

Aplikacija "Moč množic" za skupinsko zbiranje podatkov (crowdsourcing) o vremenskih pojavih, ter prikazovanje naravnih nesreč na območju Slovenije je zaenkrat v testni fazi na voljo kot spletni vmesnik in tudi kot mobilna aplikacija v androidovi trgovini aplikacij (Google Play).

Po registraciji na Geopediinem portalu lahko vsak posameznik prek spletnega vmesnika ali s pomočjo prenesene mobilne aplikacije na pametnem telefonu odda zelo kratko poročilo o vremenski ujmi (toči, močnem vetru, nalivu) in močnem sneženju ter poledici v zimskem času.

Trenutna različica poleg tega podpira tudi hitro vnašanje stanja vodotokov, stanja morja in onesnaženosti morja.

Pripnete lahko tudi svojo fotografijo stanja ali posledic dogodka.

Aplikacija je bila razvita v okviru projekta MočMnožic, v katerega so vključeni Center odličnosti vesolje-SI, Sinergise in Agencija Republike Slovenije za okolje. Delno je podprt s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

----

Pomagajte nam z vašimi opazovanji - v naslednjih treh mesecih bomo v državni meteorološki službi preizkušali delovanje sistema in uporabnost zbranih informacij, ki jih boste posredovali.

Pomagajte si z vašimi opazovanji - tudi sami boste lahko dostopali do zbranih informacij drugih obveščevalcev.

Pomagajte nam z vašimi opazovanji:

Pomagajte si z vašimi opazovanji - testni pregled podatkov na: "Opozorila / Izredni dogodki - prostovoljci poročajo"

 Ministrstvo za okolje in prostor
AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE
Vojkova 1b, SI-1000 Ljubljana, Slovenja Tel: +386 1 4784 000 Fax: +386 1 4784 052